Så gör du din egen hemsida säker på nätet

Det finns många som idag är intresserade av att vara de som är ägare av en hemsida på nätet. Nu kommer detta i de flesta fall vara en blogg eller enbart en informativ privat familjesajt. I det fallet kommer säkerheten rörande dessa inte alls att vara viktigt. Här vill du sprida informationen och vara den som blir sedd av så många som möjligt på nätet. Annat kan det vara när du skapar en sida för hobbybruk eller att du vill erbjuda någon tjänst samt kanske även har medlemssidor för dina användare. Hur som helst är det något som är viktigt för alla. Detta är att vara den som får en funktionell och bra plats för denna hemsida som verkligen fungerar.

Gratis webbhotell eller betalt webbhotell?

Det första valet du som vill visa upp en hemsida på nätet måste göra, är om du ska välja ett gratis webbhotell eller om du ska hyra din plats på nätet. När det gäller de olika alternativ som erbjuds gratis, så kommer du snabbt förstå att dessa inte alls kan vara lika säkra och bra som att betala för en tjänst. Det handlar helt enkelt om att du inte varken får den bandvidd eller den säkerhet som gör att du slipper oroa dig för intrång, hijacking eller stöld av känslig information. Naturligtvis kommer du att kunna skydda dig själv till viss del med goda kunskaper, men det måste ändå finnas ett bra system bakom, då du inte har tillåtelse att modifiera detta.

Ett webbhotell med Linux server

De flesta av de webbhotell du ser på nätet kommer att vara baserade på Linux. Detta beror helt enkelt på att operativsystemet Linux anses vara det som ger det bästa skyddet och den snabbaste kommunikationen mellan server och användare. Här handlar det då oftast om att de drivs med CentOS, vilket är den vanligaste Linux-distributionen för servrar på nätet. Efter detta kommer det i bakgrunden oftast att vara baserat på WHCMS, vilket är det back-end där ditt webbhotell-konto ligger och har skapats. Det du som användare ser brukar vanligtvis vara C-panel, som blir din plats att förstå dig på och ladda upp din hemsida i.

Då väljer du ett webbhotell med Windows server

Nu kommer det också att finnas webbhotell som använder sig av Windows server. Här finns det helt enkelt de som föredrar detta och väljer denna variant grundat på viljan och att de liter mera på detta. Det kommer dock att finnas de gånger du som ska skapa en hemsida måste använda dig av Windows server för att följa regler. Detta är när du arbetar med ekonomiska bitar såsom lån och direkt kontakt med olika finansinstitut och banker. Dessa kräver då att det finns en server som använder sig av IIS i kombination med Visual Basic programmering. Detta är något som enbart ett val av en Windows server kan erbjuda.