7 tips på sidor för att lära sig koda och programmera

Kodning och programmering har gått från att vara ett hemligt språk som bara IT-specialister bemästrade, till att nu vara en allt mer vanlig kunskap. Detta beror på bland annat att yrken får ett större behov av personal som kräver kunskap i programmering och kodning, och självklart faktumet att vår värld har tagits över av Internet, teknik och digitalismen.

För bara några år sedan så var det enda tekniska eleverna lärde sig i skolan “Datorkunskap”, men nu finns det hela program och utbildningar som enbart riktar in sig på programmering och kodning. Dock är det inte alla som varken vill gå en hel utbildning i programmering, eller ens har åldern inne för att till exempel läsa det på gymnasiet, så hur lär man sig programmering och kodning på bästa sätt då? Som tur är så finns det flera gratissidor som erbjuder nätkurser i till exempel programspråken HTML, Python och Ruby, samt något mer avancerade programmeringsspråk som JavaScript och C++!

Vad behöver jag kunna innan för att börja programmera och koda?

Egentligen så behöver inte ha några konkreta förkunskaper innan du ger dig på programmeringsspråk, det enda du behöver är detta:

 • Gilla problemlösning
 • Kunna tänka logiskt
 • Vara nyfiken på hur saker fungerar

Inga fler förkunskaper krävs! Men du behöver naturligtvis både de praktiska verktygen och något sätt att lära dig på innan du sätter igång. Här är därför 7 tips på sidor där det går att lära sig att koda och programmera online:

 1. Nätkurser
  På den här sidan hittar du flera gratis nätkurser där du kan lära dig de vanligaste programspråken, så som XML, Java och C++.
 2. Khanacademy
  Även på denna sida har de samlat gratis nätkurser inom IT. Här kan du bland annat lära dig grunderna i vad en variabel är, vad en loop är, eller hur du gör din egen hemsida.
 3. Codecademy
  På den här sidan finns det både gratis kurser samt avancerade kurser som du behöver betala för. Tips på kurser du kan börja med är “Learn How to Code” för att lära dig programmering, eller “Introduction to HTML” för att lära dig göra din egen hemsida.
 4. Grasshopper
  Detta är inte en hemsida utan en app, vilket betyder att du kan lära dig att koda var du än befinner dig! Här lära du dig Jacascript och grunderna till att skapa en hemsida.
 5. Codewars
  Här krävs det att du har lite förkunskaper sedan tidigare, så det här är en bra sida att vända sig till efter att du har testat några av de andra i den här listan! På den här sidan får du poäng för varje utmaning du löser och det finns flera programmeringsspråk att välja mellan.
 6. Scratch
  I Scratch skapar du egna historier, animationer och spel genom enkla versioner av programmering. Det här programmet är perfekt för den som aldrig har kodat innan då det är väldigt pedagogiskt.
 7. Code Combat
  Ännu en sida som passar för den som aldrig har kodat eller programmerat innan. Code Combat är en plattform där du lär dig programmera genom att spela! När du spelar så lär du dig JavaScript och Python.

Bildkälla: Techworld

Vilket programmeringsspråk ska jag välja?

Vilken sida du väljer beror helt på dina egna intressen och vilket sätt som passar dig bäst att lära dig på! Men du kanske är sugen på att börja koda och programmera, men har ingen aning om vilket programmeringsspråk som du kan vända dig till? Här är en liten ordlista för de vanligaste programmeringsspråken för att göra valet lite lättare:

 • HTML: “Språket” som används för att bygga hemsidor.
 • CSS: “Språket” som används för att designa hemsidor.
 • JavaScript: Det mest använda språket på webben och används för att programmera hemsidor.
 • Python: Ett språk som är något lättare att förstå än många andra, men som är lite äldre.
 • Ruby: Ett tydligt och lättlärt språk, perfekt för nybörjare.
 • C, C++ och C#: Äldre programmeringsspråk som har använts som grund till i princip alla programspråk som finns idag. Något mer avancerade än de andra språken, men när du väl kan dessa så kan du i princip lära dig alla.