13 steg – Bygg din egen speldator

Har du svårt att hitta en dator som har alla komponenter och funktioner som du vill att den ska ha? Eller är du bara sugen på att testa på att sätta ihop en egen speldator? Oavsett vilken anledning du har för att vilja bygga din egen speldator så kan själva tanken kännas lite skrämmande, speciellt om du är nybörjare. Men det är faktiskt inte särskilt svårt att bygga sin egen speldator, så länge du är försiktig och gör allt i rätt ordning.

Med vår steg-för-steg-guide med 13 punkter så blir det dessutom så mycket lättare. Låt oss sätta igång!

 1. Förbered datorlådan
  Det första du behöver göra är att förbereda datorlådan. Detta gör du genom att plocka bort allt som är onödigt, till exempel skruvar. Ett tips är att förvara allt du plockat bort på en säker plats så att du kan plocka fram dem igen ifall du skulle behöva dessa längre fram.
 2. Sätt fast fläktarna
  Ifall du har köpt några extra fläktar så är det dags att montera på dessa. När du monterar dem så behöver du tänka på att skapa en balans mellan luften som kommer in i datorn och hur mycket luft som kommer ut – det ska vara lika mycket. Oftast har man två fläktar på framsidan som suger in luft, och minst en på baksidan som blåser ut luft. Om du vill ha en dator som inte låter så mycket ska du undvika att installera allt för många fläktar, då det kan bli rätt högljutt med flera stycken.
 3. Sätt fast moderkortet
  Det första du behöver göra är att kolla upp var moderkortet ska sitta och var alla hål är som du ska skruva i. Sätt sedan fast plåten med hål för dina kontakter, och sätt moderkortet på rätt plats för att sedan skruva fast det. Kolla den här videon.
 4. Montera processorn på moderkortet
  Nästa steg är att installera processorn på moderkortet. Är du osäker på hur du ska göra så rekommenderar vi att kolla in videon som finns på se där de går igenom hur man monterar en processor. Kolla den här videon.
 5. Installera RAM-minne
  Nu är det dags att installera arbetsminnet, eller RAM-minne som det också heter. Kolla upp var RAM-minnet ska sitta och tryck in låsanordningarna vid sidan av, och stoppa in minnet i skåran. Se till så att det är vänt åt rätt håll, och upprepa för varje minne. För optimal prestanda är ett tips att ha samma minne i alla platser, till exempel, använder du ett DD4 RAM-minne så ska du hålla dig till det. Kolla den här videon.
 6. Montera kylfläns
  Nästa steg är att montera en kylfläns, och det är den här komponenten som ser till att processorn inte blir överhettad. Läs noga igenom instruktionerna som följde med när du skaffade din kylfläns och följ dessa.
 7. Stoppa in hårddisk eller ssd-enhet
  Nu ska du installera in en hårddisk eller ssd-enhet i din dator, då detta krävs för att kunna lagra filer. Hårddisken eller ssd-enheten ska helst monteras fast i någon form av släde, och dessa brukar komma med när man skaffar sig en datorlåda. Är du osäker på hur du ska göra för att installera en ssd-hårddisk så kolla gärna in den här videon.

  Bildkälla: Tom’s guide

 8. Koppla in nätaggregat
  Nätaggregatet monteras längst bak på lådan, och när du skruvar fast denna behöver du se till så att kablarna inte kommer i kläm. Nätaggregatet har en inbyggd fläkt som ser till att överskottsvärmen försvinner från datorn
 9. Koppla in strömknappen
  Nästa steg är hyfsat lätt, då detta är att koppla in strömknappen. Kolla i manualen vart stiftkontakten ska placeras.
 10. Koppla in alla kablar
  I det här steget kopplar du in alla kablar, bland annat atx-kontakterna som kopplar ihop nätaggregatet med moderkortet, strömkontakterna i dina hårddiskar och optiska enheter, samt om du vill installera USB och ljud på moderkortet.
 11. Koppla in grafikkort
  När du kopplar in ditt grafikkort så behöver du skruva loss skyddsplåten som sitter i vägen på baksidan av datorn. Sedan placerar du grafikkortet där det ska sitta och tryck försiktigt ner kortet tills det klickar, skruvar fast skyddsplåten igen och avslutar genom att sätta in strömkabeln i grafikkortet. Vill du ha en utförligare förklaring så hittar du mer information här om hur man installerar ett grafikkort.
 12. Kontrollera alla enheter med BIOS
  Nu är förhoppningsvis hela datorn färdigbyggd, men innan det är helt klart så behöver du kontrollera så att alla enheter fungerar. Koppla in skärm, tangentbord, mus och strömkablar, och starta sedan datorn och tryck på delete-knappen för att öppna BIOS. Här kan du se om alla enheter upptäcks och att temperaturen inte överstiger 40 grader.
 13. Installera Windows, drivrutiner och mjukvara

Vid det här laget borde du ha en fungerande speldator! Glöm inte att det kan se olika ut beroende på vilka produkter du använder, så läs alltid medföljande instruktioner noga. Och glöm inte heller att rengöra datorn då och då för att behålla prestandan och inte riskera eventuella skador!