Programmeringsspråket Java

Vad är Java

Är du den som inte alls gillar datorer och allt som rör sig inom Informationsteknologi? Ja, i det fallet kommer inte Java att betyda samma saker som för en systemvetare. För dig kan då Java stå för din favoritplats på semestern, då detta även är en ö i den Indonesiska övärlden. I annat fall kan det vara uråldrig slang för en kopp fika, där användandet av detta namn gör att du förvirrar unga människor. För unga datorintresserade upp till systemvetare och programmerare så är idag java ett programmeringsspråk. För att göra en lång historia kort så presenterades Java som ett programmeringsspråk och ett alternativ till C++ redan 1995. En av de stora frontfigurerna bakom detta programmeringsspråk är James Gosling på Sun Microsystems.

Det första namnet på detta språk var D, sedan blev det Oak för att sedan slutligen bära namnet Java. Det första som skapades med denna typ av programmeringsspråk var det operativsystem som fanns i Sun Microsystems datorer. Detta blev förvånansvärt populärt på den tiden detta skapades och användes flitigt. I takt med utvecklingen blev dock med tiden Java något som många ratade då det många gånger ledde till sämre kompatibilitet. Idag har det dock utvecklats till att fungera mycket bättre, vilket har lett till att det är en stor del av många systemvetares vardag. Java är också något som i stort sett alla som använder en dator och internet kommer i kontakt med. Här är det nästan ingen som undgått att se notisen om att Java Runtime måste uppdateras.

Java ur en systemvetares perspektiv

Som systemvetare ser du programmeringsspråket Java som en av dina vänner. Inte ens när något inte fungerar som det ska så blir detta en ovän. Här handlar det om ett språk som är mycket lättdrivet och det inte krävs så komplicerade implementationer i samband med. Anledningen till detta är att det bygger på grunderna i C++, vilket är mycket större och mera komplicerat. I vissa fall kan det dock finnas anledningar att vara försiktigt med appliceringen av Java, då detta kan leda till sämre kompatibilitet som då ger en motsatt effekt rörande de viktiga funktionerna som krävs. Programmeringen som används i Java är byggt på exakta strängar. Här finns det då något som kallas för inteager vilket är den viktigaste strängen i Javaprogrammering.

Som systemvetare använder du i stort sett enbart Java för att interagera med användaren. Här bygger då många gånger programmeringsspråket Java det gränssnitt som möter användaren. I det fallet kallas detta gränssnitt på internationell nivå, och inför alla systemvetare, för ett interface. I det fallet handlar det om den grafiska miljös funktioner som finns framför ansiktet på användaren av ett system. Som systemvetare vill du att Java ska ha funktioner som lätt att känna igen, objektorienterat och enkelt. Här ska det också vara stabilt och säkert samt kunna finnas i såväl portabla som installerade miljöer. När du programmerar i Java kommer du även att använda en kompilator. Detta gör att snabbhet samt en förståelse från den maskin det sitter i uppnås.